Wat is het verschil tussen IT en OT? Wij leggen de begrippen uit

In het oerwoud van digitalisering vliegen de termen en afkortingen je soms om de oren. We snappen vol-kómen dat je door begrippen als IT, OT, MES, MOMS, PLM, WMS, QMS en ERP door de bomen het bos niet meer ziet. Toch zijn het onmisbare onderdelen voor een efficiënt bedrijfsproces. 

Wij houden het graag simpel. Daarom leggen we in deze blog leggen de belangrijke afkortingen uit, zodat je voortaan precies weet waar je mee te dealen hebt. Zo kun je groeien en je processen met digitale transformatie naar the next level tillen. We beginnen met IT/OT, een van de fundamenten in de digitalisering van elke organisatie. 

IT (Information Technology)

IT staat voor Information Technology. Simpel gezegd: alles wat je nodig hebt om je kantoor draaiende te houden. Denk aan computers, bedrijfssoftware, servers en databases, een soort digitale ruggengraat. IT zorgt ervoor dat je data veilig wordt opgeslagen, systemen blijven draaien en dat cybercriminelen geen kans krijgen. Oftewel, het is de stille kracht op de achtergrond. Je merkt het pas als er iets misgaat. 

IT speelt ook een sleutelrol in cybersecurity, door het beschermen van bedrijfsgegevens tegen bedreigingen van buitenaf. IT helpt je slimmer en efficiënter werken. Het zorgt dat je processen soepel verlopen, gegevens veilig blijven en iedereen binnen je organisatie verbonden is. 

OT (Operational Technology)

OT staat voor Operational Technology en is de technologie die je nodig hebt om je fysieke processen in de fabriek of werkplaats te beheren. OT regelt dat de machines draaien, de sensoren lezen en de processen blijven lopen. 

Het gaat hier om systemen zoals SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) en PLC’s (Programmable Logic Controllers) die real-time controle en monitoring van industriële processen mogelijk maken. Door de inzet van OT optimaliseer je je productieprocessen, verhoog je je efficiëntie en verlaag je operationele kosten. OT maakt het mogelijk om je processen te optimaliseren, kosten te verlagen en je productie te versnellen. Het is essentieel in sectoren zoals de maakindustrie, energie en transport. 

    Waar IT en OT samenkomen

    De integratie van IT en OT, ook wel IT/OT-convergentie genoemd, is een belangrijke stap in de digitalisering van bedrijven. Door IT en OT te laten samenwerken, kun je je processen beter beheren, bewaken en optimaliseren. IT/OT-convergentie maakt gebruik van geavanceerde gegevensverwerking, analyses en communicatietechnologieën om een holistisch beeld van de bedrijfsvoering te creëren. Dit leidt tot verbeterde besluitvorming, verhoogde operationele efficiëntie en een toekomstbestendige organisatie. Denk bijvoorbeeld aan predictive maintenance: je data-analyse geeft precies aan wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Zo voorkom je storingen voordat ze er zijn. 

    Naast de technische integratie is de samenwerking tussen afdelingen, zoals de technische dienst en IT, essentieel, omdat zij normaal gesproken vaak weinig samenwerken en anders in de wedstrijd staan. IT is verantwoordelijk voor kantoorautomatisering en security en richt zich op het up-to-date houden van systemen en bedreigingsbeveiliging. Het grootste doel is om bij te blijven met snel ontwikkelende systemen en bedreigingen.  De technische dienst houdt zich juist bezig met het draaiende houden van machines en productieprocessen. Deze afdeling werkt fysiek dicht bij de fabriek en heeft een praktische aanpak van “if it ain’t broke, don’t fix it.” Als de machines maar draaien. 

    Om IT en OT te laten samenwerken, moet je dus zorgen dat beide afdelingen elkaars doelen en werkwijzen begrijpen. Dat is dé sleutel tot succes. 

     

    Ga voor onafhankelijk advies

    Wij helpen je IT en OT niet alleen te integreren, maar ook om er écht iets mee te doen. Geen overbodige rapporten of wollig advies, maar een aanpak waarmee je direct resultaten boekt. 
     
    Bij ons weet je waar je aan toe bent. Samen zorgen we dat jouw organisatie klaar is voor de toekomst. Minder stilstand, meer inzicht, betere resultaten. Benieuwd hoe? Laten we eens praten. 

    Wij maken jouw bedrijf future-proof

    Zet de eerste stap in de digitale transformatie van jouw organisatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw organisatie in kaart te brengen.

    N

    Strategie met impact

    N

    Oplossingen met resultaat

    N

    Slagvaardige implementatie

    N

    20 jaar ervaring

    Status Quo

    Om écht impact te maken gaan we elkaar echt leren kennen. Zodat we weten wat het vertrekpunt is. Naast de techniek brengen we de cultuur, het gedrag en de processen binnen jouw organisatie in kaart.

    Daarnaast geven we een duidelijk beeld van de potentie die digitale transformatie heeft en de mogelijkheden die het jou kan bieden.

    Inventariseren

    Hoe ziet jouw ideale organisatie er over enkele jaren uit? We scannen jouw situatie op krachten, zwakten, kansen en dreigingen en zoeken buiten de gebaande paden naar vernieuwende mogelijkheden.

    We denken samen met het leiderschapsteam vooruit en plaatsen een realistische stip op de horizon.

    Plan van aanpak

    Hoe zorgen we voor maximale waardecreatie in een snel veranderende wereld? We bepalen prioriteiten, orde en volgorde en maken inzichtelijk wat het toekomstbeeld is dat we voor ogen hebben.

    Een overzichtelijke roadmap maakt duidelijk welke stappen er genomen moeten worden en wat daarvoor nodig is.

    Doorpakken

    Doorpakken is stap voor stap zetten en doen wat nodig is. Met een strakke organisatie houden we regie op ieder onderdeel van het plan en geven we mandaat aan projectteams om gas te blijven geven. Een beproefde methode voor de projecten branche waarmee we al veel projecten tot een goed einde hebben gebracht.


    V-Model of Agile, Prince2 of Scrum. Samen bepalen we de aanpak die bij jouw organisatie past.

    Evalueren

    De toekomst is vloeibaar. We staan nooit stil, denken in vernieuwing. Zo doen we constant nieuwe inzichten op want wie wil verbeteren durft te leren. En leert van het verleden.

    Alleen zo blijven we waarde toevoegen met verbeteringen in het proces.

    × Hulp nodig?