Waarom AI jouw productiebedrijf niet gaat redden

Je ontkomt er niet aan: Artificial Intelligence (AI). De nieuwsberichten, LinkedIn-posts en gladde salesverhalen vliegen je om de oren over hoe AI je leven kan verbeteren. Wie zich niet in AI verdiept, lijkt de boot te missen. We krijgen dan ook regelmatig de vraag van klanten of AI een rol kan spelen bij digitale transformatie. Meestal luidt ons antwoord: “Nee! Daar is jullie organisatie nog niet klaar voor.”

Natuurlijk is ons antwoord te ongenuanceerd, maar vaak wordt er meer naar de techniek gekeken dan naar wat je ermee wilt bereiken. Dat is dan ook meteen onze frustratie met technologieën zoals Artificial Intelligence. Je kunt er prachtige dingen mee doen en zelfs voor kleinere organisaties zijn er processen die baat kunnen hebben bij AI. Maar de
technologie als dé oplossing beschouwen, helpt je niet om vooruit te lopen. 

Waarom AI niet direct de heilige graal is voor bedrijven? Hier drie redenen:

 

1. Kosteneffectiviteit:

AI is erg goed in specifieke toepassingen zoals met computer vision defecten detecteren voor kwaliteitscontrole of anomalieën herkennen voor predictive maintenance. Voor projecten waarbij de schaal breder is, zoals het digitaliseren van productieplanning, is het vaak heel lastig om met AI te beginnen. Er is vaak al veel winst te behalen door simpelweg bestaande processen vast te leggen en met planregels te digitaliseren. Dit zorgt al voor procesverbetering en meer inzicht.

2. Gebrek aan duidelijke doelstelling:

AI kan een wazige vraag niet concreet oplossen. Je moet eerst goed begrijpen wat het probleem is en wat de gewenste uiteindelijke situatie is. Vaak is het beoogde resultaat nog helemaal niet concreet.
Hier moet je eerst hard aan werken voordat de mogelijkheid voor AI in beeld zou moeten komen.

3. Datakwaliteit en -beschikbaarheid:

AI is zo goed als de data waarmee je het voedt. Als je als bedrijf niet over voldoende, kwalitatieve data beschikt, zal de AI-oplossing niet optimaal functioneren. Starten met projecten waarbij belangrijke sturende en registrerende procesdata verzameld wordt is dus een mooi vertrekpunt.

In plaats van te focussen op de hype rond AI, is het belangrijk om eerst de behoeften en doelstellingen te begrijpen. Soms zijn er eenvoudigere, effectievere oplossingen voorhanden die beter passen bij de huidige situatie en middelen van je organisatie. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen innovatie en realisme, en te kijken naar wat op dit moment het meest waardevol en haalbaar is voor je organisatie. Naast technologie moeten ook je bedrijfsprocessen en medewerkers meebewegen. Dus stel jezelf ook eens vragen als:

 

  • Heeft het personeel op de productievloer duidelijke digitale instructies?
  • Kunnen we materiaal nauwkeurig traceren door het productieproces? En kunnen we
    daarbij automatisch afvangen dat er niet per ongeluk een verkeerd lot gebruikt
    wordt?
  • Worden de juiste instellingen voor iedere order automatisch in de machines
    geschoten bij het starten van een order?
  • Houdt je planning automatisch rekening met de realtime beschikbaarheid van
    materiaal, personeel, machines, en benodigde gereedschappen?
Als je op al die vragen “Ja” zegt, dan ben je heel goed op weg met digitalisering. Als daar nog winst te behalen is, dan zijn er waardevolle verbeteringen mogelijk. Waarin AI misschien
van toegevoegde waarde zou kunnen zijn.

Dus, ja, AI heeft zeker zijn plaats en voordelen in productiebedrijven. Maar laten we niet vergeten dat het niet altijd de magische oplossing voor al je problemen is, zoals de hype soms doet vermoeden. Het is een krachtig gereedschap, maar net als elk ander gereedschap moet je het op de juiste manier inzetten. Dus voordat je je haast om aan boord te springen van de AI-trein, is het de moeite waard om eerst te evalueren wat je er eigenlijk mee wilt bereiken. Uiteraard kun je bij ons terecht om daar eens over te sparren😉.

Wij maken jouw bedrijf future-proof

Zet de eerste stap in de digitale transformatie van jouw organisatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw organisatie in kaart te brengen.

N

Strategie met impact

N

Oplossingen met resultaat

N

Slagvaardige implementatie

N

20 jaar ervaring

Status Quo

Om écht impact te maken gaan we elkaar echt leren kennen. Zodat we weten wat het vertrekpunt is. Naast de techniek brengen we de cultuur, het gedrag en de processen binnen jouw organisatie in kaart.

Daarnaast geven we een duidelijk beeld van de potentie die digitale transformatie heeft en de mogelijkheden die het jou kan bieden.

Inventariseren

Hoe ziet jouw ideale organisatie er over enkele jaren uit? We scannen jouw situatie op krachten, zwakten, kansen en dreigingen en zoeken buiten de gebaande paden naar vernieuwende mogelijkheden.

We denken samen met het leiderschapsteam vooruit en plaatsen een realistische stip op de horizon.

Plan van aanpak

Hoe zorgen we voor maximale waardecreatie in een snel veranderende wereld? We bepalen prioriteiten, orde en volgorde en maken inzichtelijk wat het toekomstbeeld is dat we voor ogen hebben.

Een overzichtelijke roadmap maakt duidelijk welke stappen er genomen moeten worden en wat daarvoor nodig is.

Doorpakken

Doorpakken is stap voor stap zetten en doen wat nodig is. Met een strakke organisatie houden we regie op ieder onderdeel van het plan en geven we mandaat aan projectteams om gas te blijven geven. Een beproefde methode voor de projecten branche waarmee we al veel projecten tot een goed einde hebben gebracht.


V-Model of Agile, Prince2 of Scrum. Samen bepalen we de aanpak die bij jouw organisatie past.

Evalueren

De toekomst is vloeibaar. We staan nooit stil, denken in vernieuwing. Zo doen we constant nieuwe inzichten op want wie wil verbeteren durft te leren. En leert van het verleden.

Alleen zo blijven we waarde toevoegen met verbeteringen in het proces.

× Hulp nodig?